L’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) celebra enguany 40 anys, vetllant pel patrimoni i el passat industrial catalans. La primera Comissió Gestora del futur Museu va estar impulsada per l'Associació d'Enginyers Industrials i la Universitat Politècnica, recollint una iniciativa sorgida el 1937. L’entitat va néixer el 1979 per fer palès l’impacte que la indústria ha tingut en la societat catalana com a motor de progrés tècnic i científic i com a element clau per explicar la història dels últims dos cents anys. En l’acte commemoratiu de l’aniversari que es va celebrar a la seu dels Enginyers Industrials de Catalunya el passat 15 de gener, el president de l’entitat, Josep Alabern i Valentí, va assenyalar que “és responsabilitat de tots i totes que les futures generacions puguin gaudir del nostre passat industrial”.
L’AMCTAIC posa l’èmfasi en l’estudi, la preservació, la difusió i la reutilització del patrimoni industrial. Per aquesta raó, l’any 1991, es va celebrar la primera edició dels Premis Bonaplata, “uns guardons que volen sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial català com a testimoni de la nostra història més recent”, en paraules de Jordi Renom, president dels Enginyers Industrials de Catalunya. El nom dels premis vol recordar la fàbrica tèxtil i metal·lúrgica que funcionava durant el primer terç del segle XX al carrer Tallers de Barcelona i que ha esdevingut un símbol de l’inici de la industrialització catalana. Els Premis Bonaplata compten amb el recolzament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Caixa d’Enginyers i els Enginyers Industrials de Catalunya. En l’edició del 2018, vans ser guardonats els projectes de rehabilitació de l’antiga fàbrica Benet Campabadal, al barri de les Corts i actualment Biblioteca Montserrat Abelló, i la restauració del vagó cisterna de CAMPSA per part dels Amics del Ferrocarril de Móra la Nova, entre d’altres premiats.
L’any 2005, es va voler fer extensiu l’esperit de difusió, recerca i estudi del patrimoni industrial entre el jovent i es van crear els Premis Bonaplata per a joves. L’AMCTAIC vol premiar, en aquests guardons, els millors treballs de recerca de segon de Batxillerat, en el camp de la història i l’antropologia històrico-industrial de la societat catalana, realitzats per equips de nois i noies d’entre 16 i 18 anys i coordinats per un tutor o tutora. La Maqueta dels engranatges de la màquina de vapor de Francesc Santponç i Roc, realitzat per estudiants de l’IES Esteve Terradas de Cornellà del Llobregat, va ser un dels treballs guardonats en la darrera edició d’aquests premis.
Continuant en el camp de la recerca i de l’estudi, des de 1988, l’AMCTAIC promou les Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya. Pel president de l’entitat, Josep Alabern i Valentí, “enguany celebrarem l’onzena edició i podem dir que s’han convertit en una eina directa i dinàmica de debat en el món de l’arqueologia industrial a Catalunya, amb la ciutat organitzadora i el desenvolupament del teixit industrial com a temes centrals”. La propera Jornada d’Arqueologia Industrial se celebrarà del 21 al 23 de novembre de 2019, a Tarragona, i tractarà sobre “Patrimoni portuari i de les indústries vinculades als ports”.
El Patrimoni Industrial de Catalunya en 150 elements
“El patrimoni no és exclusiu d’una zona determinada sinó que s’estén pràcticament per tot el territori català i va tenir incidència en la major part d’àmbits temàtics que van configurar la industrialització catalana”, explica Jordi Renom, president dels Enginyers Industrials de Catalunya. La gran fita de l’AMCTAIC ha sigut, sens dubte, la realització d’un Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya, en col·laboració amb el Museu i els Centres d’Estudis i Consells Comarcals. L’objectiu d’aquesta selecció i catalogació va ser conèixer què és el que es conserva, quin valor i interès té i quines són les seves possibilitats de recuperació. D’aquest inventari va sorgir el llistat dels “150 elements del Patrimoni Industrial de Catalunya”, una tria dels millors, sota criteris temàtics i geogràfics, amb l’objectiu de donar-los protecció legal.
La selecció dels 150 elements del Patrimoni Industrial de Catalunya va donar lloc a una exposició itinerant, de 1994 fins a juliol de 2006, per diferents poblacions del territori i llocs d’interès com la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Institut català de Tecnologia, el Rhenisches Industriamuseum a Engelskirschen (Alemanya) o el Centre Cívic de Sarrià de Ter, entre d’altres. I, per posar en valor tot aquest patrimoni, es va endegar una campanya de col·locació de plaques en cadascun dels elements del llistat per a què, en paraules de Josep Alabern i Valentí, “tant els municipis implicats com els seus propietaris prenguin consciència de la importància dels béns que tenen”. La Colònia de Borgonyà a Sant Vicenç de Torelló, la Torre de l’Aigua a Sabadell, la Farinera la Florinda a Manresa o l’Edifici del Sucre a Vic són alguns exemples de béns immobles catalogats i amb una placa identificativa com a elements del patrimoni industrial català.
L’AMCTAIC celebra 40 anys vetllant pel patrimoni industrial català però l’associació no només pensa en el passat i promou també activitats relacionades amb la difusió del coneixement de la ciència i la tècnica actuals, a través del seu butlletí trimestral, de conferències i taules rodones o de viatges i sortides organitzades. Perquè conèixer la tradició i el passat industrial del nostre país pot ser un bon punt de partida per consolidar la Catalunya industrial actual i del futur.