Durant el curs 2023-2024 i en el marc del 160è aniversari de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, el conte il·lustrat “La màgia de l’enginyeria” ha arribat a 2.500 escoles públiques i s’han realitzat una trentena de tallers i activitats per fomentar les vocacions tècniques i STEAM entre els nens i nenes de Cicle Mitjà. Al llarg d’aquest estiu, la història d’en Roc i la Clara també s’ha distribuït a més de 400 biblioteques de Catalunya.
“La màgia de l’enginyeria” explica, d’una manera senzilla, divertida i propera, per animar als infants, que tot just comencen a pensar què voldran ser de grans, a encaminar-se cap als estudis STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) i cap a les diferents branques de l’enginyeria. Segons l’Observatorio de la Ingeniería, l’estat espanyol necessitarà més de 200.000 enginyers i enginyeres en 10 anys, per cobrir totes les necessitats de l’ecosistema empresarial i tecnològic.
“No tenir suficient talent ens impossibilita per treballar per aconseguir un planeta més just i sostenible” afirma la presidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero. El degà d’Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol, assenyala que “l’enginyeria no és una professió fàcilment identificable. Amb aquest conte volem explicar a l’alumnat català que les carreres STEAM els obren a un ampli ventall de disciplines i especialitats”. Aquesta iniciativa compta amb el patrocini de Barcelona Serveis Municipals (BSM) i el suport del Departament d’Educació, la Diputació de Barcelona i Abacus.
El conte té com a protagonistes a en Roc i la Clara, dos germans molt curiosos i inquiets que volen saber a què es dediquen els seus nous veïns, la Laura i en Martí. A través de les seves vivències personals del dia a dia, i sent molt observadors, aconseguiran saber quina és aquesta professió tan màgica. La història es combina amb explicacions breus destacades de temes com la mobilitat sostenible, l’energia, la tecnologia mòbil, l’abastament d’aigua, entre altres; i es complementa amb referents reals d’enginyers i enginyeres, per aportar una visió actual de les diferents posicions que poden ocupar.
L’autora del llibre, Elisenda Rosanas, destaca que “a l'hora de plantejar el projecte, es va apostar per una fórmula que combinés una trama que enganxés als infants i la necessitat de donar a conèixer la professió, amb certs continguts tècnics i la creació de nous referents reals i actuals”.
Més de trenta testimonis i referents reals a les aules
Durant el curs 2023-2024, més d’una trentena d’escoles d’arreu del territori han organitzat tallers i activitats amb “La màgia de l’enginyeria” i els diferents materials didàctics que ofereix el conte. En aquestes accions, dirigides a l’alumnat de Cicle Mitjà (tot i que el contingut també es pot adaptar al primer cicle i cicle superior), hi han participat més de trenta enginyers i enginyeres industrials que, voluntàriament, han compartit la seva experiència diària i han explicat en què consisteix la seva professió.
En l’escola Dolors Monserdà-Santapau de Barcelona, Marta Guasch, directora de projectes d’enginyeria a Areaguasch Ingeniería, va definir l’enginyeria com “el conjunt de coneixements tècnics i científics per a la innovació, la millora de les tècniques i les eines i per trobar les solucions als problemes, amb el propòsit final d’ajudar a les persones i construir un món millor”.
L’escola L’Amistat de Figueres va organitzar diferents tallers en els quals van participar quatre enginyeres de la Demarcació de Girona d’Enginyers Industrials de Catalunya. En concret, van ser Clara Sansalvadó Carbonés, enginyera industrial i màster en Robòtica, responsable d’Innovació a Masias Maquinaria, Nativitat Isart Valle, enginyera industrial, responsable de documentació tècnica a Astech Food Machinery S.L, Carla Feliu i Vila, doble grau en Tecnologies Industrials i Administració d'Empreses, gestora de Projectes d'Innovació a Agrienergia i l’enginyera industrial Núria Bartrolich Ortega, regidora d’Urbanisme, Medi Ambient, Habitatge i Mobilitat a l’Ajuntament de Figueres.