Per a més informació clica a la fitxa de la jornada
“Aquí s’acaba la missió dels enginyers i comença la dels enginyosos”, van ser les paraules del president de l’Associació dels Enginyers Industrials de Catalunya, Alfred Ramoneda, el 1922, acompanyat pel rei Alfons XIII, en la cerimònia del començament de les obres de construcció de la nostra emblemàtica seu social a la Via Laietana de Barcelona.
Ramoneda no anava mal encaminat. Segons l’enginyer industrial i expert en història de l’enginyeria, Guillermo Lusa, en aquest moment va començar una “arriscada aventura” que va finalitzar 60 anys més tard amb un edifici d’estil neoclàssic i inspirat en l’Escola de Chicago. Un edifici que avui és l’epicentre de les nostres activitats i que, actualment, allotja les oficines centrals de la Caixa d’Enginyers i de La Mútua dels Enginyers.
El passat 27 de febrer de 2023, dins el programa d’actes pel 160 aniversari de l’Associació dels Enginyers Industrials de Catalunya, vam celebrar un acte commemoratiu pels 100 anys de la nostra seu social. Al llarg de l’acte, es va parlar d’enginyeria però també d’arquitectura. “El cas dels col·legis professionals d’arquitectes i dels enginyers Industrials de Catalunya és un exemple de germanor, de treballar junts per fer feina i per assolir i fer front als reptes que tenim al davant”, va assenyalar Guim Costa, degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).
“El nostre “flat iron” barceloní és fruit de la il·lusió, els esforços –i també patiments– individuals i col·lectius dels enginyers que ens han precedit en la nostra Associació”, va destacar la presidenta Maria Salamero. Creada el 1872, l’Associació dels Enginyers Industrials de Catalunya va reunir els primers titulats de la “Escuela Industrial Barcelonesa”. Durant l’acte, Guillermo Lusa va repassar la nostra història, des de la creació de l’Associació fins a la finalització de les obres de construcció de la nostra seu, el 19 de setembre de 1969.
El projecte de construcció de l’edifici dels Enginyers Industrials de Catalunya es va encarregar a l’arquitecte Antoni Ferrater, membre del moviment arquitectònic del GATCPAC (Grupo de Arquitectos y Técnicos Catalanes para el Progreso de la Arquitectura Contemporánea), i a l’enginyer Llorenç Mateu. La construcció de la seu social no es pot deslligar de les obres de la Via Laietana, una avinguda de 900 metres de llargada i 80 d’amplada que es va convertir en el centre neuràlgic dels negocis a Barcelona.
Carlos Ferrater, arquitecte i nebot d’Antoni Ferrater, va explicar als assistents en què va consistir l’estil dels “office buildings” de l’Escola de Chicago i què va suposar la construcció de la Via Laietana. “De geometria triangular (entre dos carrers), la seva forma pentagonal irregular permet col·locar totes les estances d’oficines en condicions immillorables de ventilació, llum i vistes als carrers”, va descriure Ferrater.
160 anys projectant el compromís de l’enginyeria!
L’expresident Jordi Renom va presentar la programació prevista pel 160 aniversari de l’Associació dels Enginyers Industrials de Catalunya. “Aquesta celebració d’aniversari és una mirada al futur, projectant el compromís de la professió en el progrés i benestar de la societat, donant resposta des de l’enginyeria als reptes que té plantejats el món actual”, va exposar Renom.
L’arquitecte Jordi Ludevid explica en el llibre “Ciutat de Professions” que “els col·legis professionals han estat els veritables vertebradors de la societat moderna i democràtica que tenim actualment”. Unes paraules que el degà Narcís Armengol va recuperar i va puntualitzar assenyalant que “els col·legis professionals volem continuar sent els vertebradors de la societat actual i futura, on l’enginyeria té un paper més que rellevant”.
100 anys d’un edifici, 160 d’una Associació, dempeus, per créixer, per generar impacte i per consolidar aliances.
Endavant!
Per a més informació clica a la fitxa de la jornada
Amplia a Fulls d’enginyeria “100 anys d’edifici social”
Amplia a Fulls d’enginyeria “Amb l’edifici, la professió es va projectar a la ciutadania”