“El Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric es confon perquè la descarbonització de l’economia no s’aconsegueix només amb l’electrificació”, va sostenir el president de REPSOL, Antoni Brufau, durant una conferència en línia que es va celebrar el passat dimarts 2 de març, dins el cicle “Les empreses i la transició energètica” organitzat per la Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya.
“La neutralitat climàtica només es pot aconseguir des de la neutralitat tecnològica. El sector elèctric pot i ha de trobar maneres de ser més eficient. Els altres sectors energètics no hem de finançar els extra costos d’alguns dels projectes d’electricitat renovable de principis del segle XXI”, va afegir el president de REPSOL. Segons Antoni Brufau, l'objectiu és la lluita contra el canvi climàtic, no la promoció d'unes tecnologies respecte d'unes altres.
En aquesta línia, el president de REPSOL va explicar que la seva companyia aposta, fermament, per la seva plataforma tecnològica que té com a principals línies de recerca l’hidrogen verd, l’economia circular, l’emmagatzematge eficient de l’energia, els biocombustibles avançats, la captura de carboni, els carburants sintètics o els plàstics neutres, entre d’altres.
“Hem desenvolupat 26 patents en els últims dos anys, i més de 190 aliances en diferents camps. Ens creiem capaços de reduir la petjada total pel 2050 i ens plantegem inversions de 18.300 milions en els pròxims 5 anys, amb una reducció del 25% de les emissions pel 2030”, va explicar Antoni Brufau. El president de REPSOL va destacar dos projectes de descarbonització que desenvoluparan a la refineria de Petronor. El primer d’ells és una de les majors plantes del món de producció de combustibles sintètics zero emissions netes a partir d'hidrogen renovable i el segon, una planta de generació de gas a partir de residus urbans.
“L’hidrogen renovable és també un clar vector de creixement per a REPSOL i pretenem liderar la seva producció a la Península Ibèrica amb l'equivalent a 400 MW al 2025 i l'ambició de superar els 1,2 GW pel 2030”, va assenyalar Antoni Brufau.
Les claus per a la recuperació
“Cal apostar per la indústria com a motor per a la recuperació. L’enginyeria i la tecnologia juguen un paper medul·lar en els projectes de transformació de l’economia”, va defensar Josep Canós, degà dels Enginyers Industrials de Catalunya, durant el seu discurs d’apertura de la conferència.
Segons Antoni Brufau, “la reindustrialització, una aposta decidida per la sostenibilitat, un reequilibri entre les relacions publicoprivades, la neutralitat tecnològica i la investigació i innovació, són les claus per superar la crisi derivada de la pandèmia per la COVID-19”.
Amplia la informació a Fulls d'Enginyeria