L’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) va celebrar, el passat 10 de desembre de 2019 a l’auditori dels Enginyers Industrials de Catalunya, la 27a edició del Premis Bonaplata per a la valoració del patrimoni industrial, tècnic i científic i la 21a edició del Premis Bonaplata per a joves.

Aquests premis tenen com a finalitat premiar el interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya, amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial com a testimoni de la nostra història.

L’AMCTAIC va néixer l’any 1979 del interès d’un grup d’enginyers industrials de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya per dotar Catalunya d’un Museu de la Ciència i de la Tècnica –objectiu que es va aconseguir l’any 1984.

 

Premi Estudis (Fundació Caixa d’Enginyers)

El Premi Estudis va ser atorgat enguany al llibre “Naturgy, 175 anys de compromís amb l’energia i la societat” de Pere A. Fàbregas, dedicat a la història de l’empresa com a protagonista de l’evolució energètica d’Espanya i d’altres països. L’accèssit va ser pel llibre “Roca, 100 años diseño a diseño” de la Fundació Història del Disseny, dirigit per Beppe Benenti, Annan Calvera i Isabel Campí.

Aquest premi està adreçat als estudis originals relacionats amb el coneixement d’un paisatge industrial, d’un lloc productiu concret, d’una instal·lació industrial, tècnica o científica o d’uns béns mobles o documentacions industrials, tècniques i científiques.

Premi Rehabilitació

El Premi Rehabilitació, adreçat als treballs de rehabilitació de béns mobles i immobles industrials, tècnics i científics, va ser atorgat, en la categoria de béns immobles, a l’Escola de Mitjans Audiovisuals per la reforma i rehabilitació del Bloc 7 de Can Batlló (la Bordeta).

La rehabilitació de l’arquitecte Josep Maria Julià i Capdevila ha respectat l’exterior de la nau amb petites actuacions de relectura formal, finestrals, ritmes de cornises, entre d’altres, aprofitant la façana principal a primera línia paral·lela a la Gran Via per emfatitzar, junt amb l’antic accés al conjunt fabril, la nova i representativa façana del que serà tot el conjunt.

En la categoria de béns mobles, el Premi Rehabilitació es va atorgar als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per la rehabilitació del Funicular de Gelida, construït el 1924 i que es manté com a l’únic funicular terrestre de Catalunya que conserva bona part de les seves característiques i estructura originals.

Premi Especial de Patrimoni

El Premi Especial de Patrimoni s’atorga a les persones o institucions que han contribuït a valorar el patrimoni industrial. Enguany el reportatge de Fina Brunet i Cari Pardo sobre l’evolució de les eines de tall pel programa “Quèquicom” de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va rebre el guardó per la difusió en els medis de comunicació de llocs o accions relacionats amb el patrimoni industrial tècnics i científic.

Pel que fa a la creació de pàgines web, blogs i d’altres suports electrònics de patrimoni industrial, científic i tècnic es va premiar el lloc web patrimoniindustrial.cat, una potent eina que va més enllà d’un catàleg del patrimoni industrial de Catalunya, a través de mapes interactius amb múltiples informacions tot facilitant l’obtenció de resultats científics rellevants i fomentant una difusió participativa en l’àmbit docent i en el conjunt de la societat.

Es va premiar a Ferran Espuñes, Joan Tatjer i Joan Vega per la seva participació en el desenvolupament de l’AMCTAIC, intervenint de manera activa en la seva gestió, al mateix temps que han transmès els seus valors a la societat, tant pel que fa al Museu de la Ciència i de la Tècnica com per la preservació del Patrimoni Industrial. També va rebre un guardó Feliu Izard per la seva col·laboració amb el Museu Hidroelèctric de Capdella i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya cedint la seva col·lecció de 6.000 postals i més de 4.000 llibres i documents i duent a terme vàries recerques sobre els transports de materials i maquinària, la construcció de preses als estanys o sobre la figura de l’enginyer Albert Keller, entre d’altres.

 

Premis Bonaplata per a Joves

Finalment, es van atorgar els Premis Bonaplata per a Joves a Leyla Aguilera i Àlex Martínez de l’IES Pau Vila de Sabadell pel seu treball “Ignis B2, el nostre robot bomber”. Aquests guardons, adreçats a alumnes d’entre 16 i 18 anys, estudiants de primer i segon de Batxillerat o de cicles formatius d’ensenyament professional, es concedeixen als millors treballs en els camps de l’arqueologia i de la història industrials. Es va premiar en el projecte d’enguany el seu aspecte humanístic ja que el treball pensa en salvar vides i evitar els riscos laborals. Els autors consideren que, en un futur, serà important la utilització de robots per apagar incendis.

Compartir