Els col·legis i associacions de l’enginyeria i l’arquitectura hem fet públic un document on mostrem la nostra preocupació per una eventual entrada de la Generalitat de Catalunya al capital d’Ingeniería y Economía del Transporte (INECO), l’empresa pública depenent del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible del govern espanyol. En un comunicat, considerem “un error” aquesta decisió i alertem que si s’arriba a concretar, comportarà conseqüències “molt negatives per a l’enginyeria i l’arquitectura catalanes”.
Els col·legis veiem un privilegi el fet que INECO pugui rebre adjudicacions directes de les administracions públiques sense competir en un mercat obert i transparent, com sí passa amb les licitacions públiques dirigides al sector privat. Per això, considerem que aquesta participació econòmica del govern català genera “competència deslleial sustentada en un marc legislatiu que ha estat afavorit per la pròpia administració durant molts anys”. Insistim, doncs, que no seria “acceptable” que recursos de la Generalitat, provinents de l’esforç fiscal de ciutadans i empreses, acabin “enfortint la competència pública directa respecte a les enginyeres i despatxos d’arquitectura”.
Enginyers i arquitectes creiem que el pla d’inversions de 18.500 milions d’euros que ha anunciat recentment el president Illa és “una oportunitat per reforçar directament el teixit empresarial de les enginyeries i els despatxos d’arquitectura a Catalunya”. Recalquem que les inversions públiques són, també, una oportunitat per actuar “com a palanca tractora” per transformar aquest teixit econòmic i ajudar-lo a guanyar dimensió i competitivitat.
En el document, enginyers i arquitectes recordem que el nostre “sector és clau i estratègic pel present i futur del país”. Per això, instem al Govern a actuar amb “plena transparència”, tant en els objectius com en la dimensió d’aquesta operació per no desaprofitar unes inversions que ajudarien a créixer l’enginyeria i l’arquitectura catalanes i a crear valor i coneixement fora de Catalunya.
Pels signants del comunicat, és “imprescindible i inajornable” la simplificació i agilització dels tràmits públics en el marc de la reforma de la Llei de Contractes del Sector Públic. D’aquesta manera, apuntem que un “teòric estalvi de temps” no pot justificar el creixement dels mitjans propis per evitar aquesta situació.
“És el moment d’aprofitar l’ambició inversora anunciada per impulsar alhora i de manera decidida i estratègia l’enginyeria i l’arquitectura catalanes”, manifestem els col·legis professionals. Per això, demanem a l’executiu de Salvador Illa que reconsiderin la decisió i apostin per reconèixer l’excel·lència del sector “ajudant-lo a adquirir més dimensió, competitivitat i projecció internacional”. Pels col·legis és la via “realment efectiva” per assolir l’objectiu de lideratge econòmic i social de Catalunya i estem oberts a treballar en aquesta línia amb el Govern.
El posicionament ha estat consensuat per col·legis i associacions professionals de l’àmbit de l’enginyeria i l’arquitectura:
Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya
Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya
Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona
Col·legi Oficial de l’Enginyeria de Forests a Catalunya
Associació i Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya
Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya
Col·legi de l’Enginyeria Tècnica d'Obres Públiques i de l’Enginyeria Civil de Catalunya
Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya
Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona
Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona
Col·legi/Associació d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida
Col·legi d´Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona