L’Associació Catalana Amics de l’Aigua ha premiat el document ‘Catalunya 2050 Bases per a la transició hídrica’ de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua amb el Premi de l’Aigua 2025. El guardó s’ha lliurat aquest dimarts, en el marc del Congrés de l’Aigua que se celebra aquesta setmana a Vic. És un reconeixement que es dona a persones i iniciatives que han destacat per la seva voluntat de millorar la relació de la població catalana amb l’aigua i el seu entorn.

El document premiat recull propostes tècniques que volen donar una solució estructural a la garantia de l'aigua a Catalunya per a les pròximes dècades, una solució que passa, segons els experts, “un pacte de país que es concreti en una llei de transició hídrica”.

“L’Observatori va crear-se perquè tots quatre col·legis professionals compartim el diagnòstic i la visió d de la gestió de l’aigua”, ha manifestat Ana Garcia, membre de l’Observatori i del Col·legi d’Economistes, en el moment de recollir el guardó, “cal preparar-se per un clima més sec, amb pluges més irregulars i amb episodis meteorològics extrems cada vegada més freqüents”. Garcia ha fet una crida a no abaixar la guàrdia malgrat les pluges de les darreres setmanes: “la sequera ha vingut per quedar-se i la crisi hídrica actual a Catalunya requereix una resposta coordinada entre administracions i agents econòmics i socials per garantir una gestió sostenible dels recursos hídrics”.

Marc Oliva, president de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i coordinador de l’Observatori, s’ha mostrat “content i agraït pel reconeixement a la feina feta aquests dos darrers anys”. Oliva recorda que amb la implicació dels quatre col·legis hi ha més de quaranta tècnics que hi aporten coneixement i expertesa “de manera desinteressada, amb vocació de servei a la societat” per buscar consens tècnic per a projectar “solucions necessàries per a la resiliència hídrica de Catalunya”.

Des de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua es proposen actuacions que tinguin en compte la complexitat territorial de Catalunya, els reptes socials, econòmics lligats a la gestió de l’aigua i la coherència i compliment dels objectius de sostenibilitat. Es considera que les infraestructures existents “no són suficients per garantir el subministrament” i, es demana, forjar acords entorn de les solucions que ens han de permetre aportar resiliència i flexibilitat als sistemes del cicle de l’aigua amb un nou model de gobernança.

L'objectiu és garantir als deu milions d'habitants (estimats pel 2050) la satisfacció d'una demanda d'aigua de 4.782 hm³ per tots els usos, mantenint els requisits ambientals de rius i masses d'aigua. S’estimen unes inversions de prop de 22 milions d’euros els pròxims vint-i-cinc anys, tan provinents de recursos públics i privats.

A més de l’Observatori, aquest 2025 també han rebut el Premi de l’Aigua l’Urban River Lab, pel desè aniversari de la instal·lació d’un laboratori experimental dedicat a l’estudi de rius altament modificats a l’EDAR de Montornès del Vallès, Aigües Vic, pel 75è aniversari de la seva fundació, la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes, pel 120è aniversari de la seva creació, i Miguel Agustín Torres, president de Bodegues Torres, pel seu projecte d’assolir les 0 emissions de CO₂ a l’any 2040.

Consulta el document
Compartir