Mercè Brey, Katharine D’Amico, Elisenda Bou-Balust, Ariadna Font Llitjós, Carlota Villacampa, Iolanda Marchueta i Evelyn Moreno. Set noms de dona han copat aquesta setmana tres jornades que hem organitzat des d'Enginyers Industrials de Catalunya amb un component comú: el lideratge. La influència de la neurociència amb l’estil de lideratge que s’exerceix, el lideratge internacional en l’àmbit de la intel·ligència artificial i el lideratge col·laboratiu han estat els temes que s’han abordat.  

Cocrear una tercera esfera per un nou lideratge, el gran repte 

La diversitat a les empreses aporta millores en els seus resultats però no és fàcil que les empreses, les més tradicionals, la deixin entrar. Cal un canvi de ‘mindset’ i, les persones sempre som resistents al canvi. Aquesta és una de les tesis que ha defensat Mercè Brey, experta en ajudar les organització a pensar com liderar amb equitat i sostenibilitat, ha defensat aquest dimecres al costat de Katharine D’Amico, experta en neurociència, que considera que el cervell humà és l’estructura més complexa de l’univers i que la neurodiversitat en una organització hi aporta innovació que l’homogeneïtat limita.  

Brey i D’Amico han estat les dues ponents a ‘Cocreant el futur: Lideratge estratègic més enllà del 2025’, una jornada organitzada conjuntament amb el Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) i el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) que ha fet reflexionar sobre la necessitat de lluitar contra les regles del joc establertes en l’esfera pública tradicionalment ocupada pels homes per començar a construir el lideratge del futur.  

L’acte, que ha omplert la sala del Col·legi d’Economistes, ha comptat amb la intervenció de la presidenta de l’Associació, Maria Salamero, que ha recalcat la importància d’organitzar actes i esdeveniments conjuntament entre els col·legis professionals i la necessitat de continuar defensat l’equitat per tal que els lideratges siguin diversos amb diversitat de gènere, de cultures i de generacions. També ha recalcat que s’ha d’aconseguir no siguin les mateixes dones que es generin dubtes. “Ens hem d’atrevir perquè nosaltres som referents”, ha afegit Salamero. 

El lideratge col·laboratiu, des de DFactory 

Tenir en compte el perfil de tots els membres de l’equip perquè donin el màxim i la se sentin part d’una organització més horitzontal i menys jeràrquica. El lideratge col·laboratiu, a grans trets, es defineix en aquests termes i aplicar-lo a les organitzacions és una nova tendència en la gestió empresarial que ha de revertir amb millors resultats però també amb la retenció de talent i donar resposta als reptes complexos actuals. Amb la seva mirada particular però amb rerefons comú, l’auditori del DFactory Barcelona ha estat l’escenari de les ponències d’Evelyn Moreno, Carlota Villacampa i Iolanda Marchueta.  

“Tots els perfils són necessaris per arribar a la solució. Identificar-los i donar-los veu i responsabilitat és clau”, ha manifestat Moreno durant la seva ponència on ha posat les bases d’aquest concepte. Carlota Villacampa, enginyera industrial, ha afegit que des de la consultora Connectingbrains procuren posar les persones com a prioritat perquè els avantatges sempre són més que els inconvenients. “Les persones no són recursos sinó que els gestionen. Són el centre de tot i la seva contribució i experiència fan que el resultat sigui òptim”.  

Com a exemple d’acció “col·lectiva i organitzada”, la tercera experta, Iolanda Marchueta ha utilitzat la gesta de Manolo Vital amb el segrest de  l’autobús que protagonitza la pel·lícula ’El 47’. Amb l’emoció que personalment li suposa aquest relat pel seu vincle amb alguns dels barris que apareixen a la pel·lícula, Marchueta ha desgranat la seva visió del  lideratge col·laboratiu a través de la història i, per contra, ha defensat que no va ser, en cap cas, una acció personal del protagonista sinó que va ser possible pel suport i l’acompanyament de tots els veïns.  

La jornada al DFactory ha comptat amb la conducció de la presidenta de la Comissió de Lideratge Empresarial, Maria Àngels Sebastià, que ha destacat “el privilegi” de poder reunir i escoltar expertes de la talla de Villacampa, Morno i Marchueta i amb una taula rodona moderada pel també membre de la comissió, Pol Salvadó.  

Intel·ligència artificial a l’Ateneu 

L’experiència en intel·ligència artificial i el lideratge que han exercit en les seves trajectòries professionals les tecnòlogues Ariadna Font Llitjós i Elisenda Bou-Balust han captivat l’auditori de l’Ateneu Barcelonès en una jornada organitzada per la Comissió de Transformació Digital. Font Llitjós i Bou-Balust han abordat la situació i la importància de la tecnologia al món actual.  

“No saber tecnologia en segle actual és com no saber escriure. Sense dominar-la no pots escriure el futur, ha sentenciat Font Llitjós. Entre els reptes que han abordat, la diversitat té un lloc predominant. “Tenim un problema de diversitat sobre la taula molt gran. La tecnologia està cada vegada més present a les nostres vides, tant com usuaris com al nostre entorn laboral i si no assolim aquesta diversitat obtindrem una tecnologia desigual en l’àmbit social”, diu Bou-Balust. El talent, la seva formació, atracció i retenció, també ha estat sobre la taula. Per Font Llitjós, de talent, “n’hi ha a tot arreu, però el preu d’aquest talent és molt diferent si comparem un mercat com el dels Estats Units i Catalunya”

Compartir