Els tràmits administratius que han de passar els projectes d’energies renovables són d’interès pel sector i així ha quedat constatat amb l’èxit de la jornada ‘Balanç i novetats pel 2025 del tràmit administratiu de projectes d'energies renovables a Catalunya’, organitzada des de la Comissió d’Energia al costat d’Unefcat i EolicCat. 

L’obertura ha anat a càrrec dels tres responsables de les tres entitats organitzadores. Pere Homs, director general d’Enginyers Industrials de Catalunya, ha situat la jornada com un “referent” al sector i ha apuntat que la col·laboració entre diverses entitats és un element clau per poder prendre “decisions ben informades” que han de donar resposta a “reptes complexos” com els que té el món actualment. “Sabem què cal fer i com fer-ho”, ha assenyalat Homs

José Donoso, director general de la UNEF, ha demanat a l’administració “el valor i coratge de fer pedagogia” per explicar les necessitats en energies renovables si es volen complir els objectius energètics del PNIEC. Per Donoso, cal que l’administració expliqui i sàpiga aprofitar “l’oportunitat econòmica pel país de comptar amb una revolució industrial amb factor energètic que el dotarà d’avantatge competitiu”. Per això, creu que cal que jornades com aquestes serveixin també, per escoltar “les inquietuds i les circumstàncies” amb què es troben les empreses que tiren endavant aquests projectes. 

Per la seva banda, Víctor Cusí, president d’EolicCat, s’ha pronunciat en una línia similar. Cusí ha qualificat “d’amenaça”, la situació actual perquè el futur tancament de les nuclears pot suposar una manca de subministrament si no es resol amb la instal·lació de renovables, i per això, ha fet una crida a convertir-ho en “una oportunitat”. “Els parcs eòlics i fotovoltaics impulsen el desenvolupament econòmic local i l’autosuficiència energètica”, ha apuntat Cusí, “cal que l’administració ho valori com una oportunitat i un compromís per a un futur sostenible”

“Farem la transició ecològica amb gas” 

La direcció general d’Energia rep, cada mes, demandes de projectes per a 145 MW i d’aquests se n’autoritzen 120. Actualment tenen 700 tramitacions en marxa. A més, tenen sobre la taula projectes que sumen 2,9 GW que no s’estan construint tot i que estan autoritzats i 5,4 més estan en processos de tramitació. Per això, reduir terminis és un dels objectius que s’ha fixat el director general d’Energia, Josep M. Serena que apunta que és un dels principals objectius de l’administració tot i reconèixer que hi ha punts del procés que no depenen de l’administració, com els recursos judicials amb què topen molts d’aquests projectes fins i tot després d’haver superat tràmits a tots els departaments implicats i que poden alentir el projecte molts mesos. 

Serena s’ha mostrat confiat que les dades que aportarà el 2026 seran més properes a la transició energètica i menys “preocupants” que les actuals. També ha advertit, però, de les conseqüències de no impulsar les renovables, ni fer línies d’alta tensió i desconnectar les nuclears, cosa que deixaria el gas com a única opció “Farem la transició ecològica amb gas”, ha conclòs Serena.

La consellera de Territori, Sílvia Paneque ha tancat l’acte amb un missatge gravat on ha destacat el compromís de fer un esforç per agilitzar els tràmits administratius dels projectes i avançar cap a la transició energètica que qualifica d’”inajornable”. Per Paneque la transformació actual és un canvi estructural que implica “repensar el futur i la manera de viure i produir per assegurar que Catalunya sigui un país modern i innovador i capaç de liderar la transició energètica amb determinació i equitat social”

La jornada 

La jornada d’aquest dijous ha comptat amb la intervenció de fins a set ponents que han detallat la situació actual dels tràmits de projectes de renovables a Catalunya, tenint en compte totes les diverses facetes i organismes que hi intervenen: 

-             Documents, formularis i processos per a la sol·licitud d'autorització administrativa. Rosana Ripoll. Direcció general d'Energia 

-            Inici i organització del procediment. Marta Torné. Oficina de Gestió Empresarial 

-            Contingut i detall del document ambiental. Antoni Sorolla. Direcció general de Medi Natural 

-            Contingut i detall del projecte d'actuació específica. Francesc Xavier Rehués. Direcció general d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura 

-            Contingut i detall del document d'anàlisi d'afectacions agràries. Antoni Enjuanes. Direcció general d'Agricultura i Ramaderia 

-            Contingut i detall de la documentació necessària per a la vessant de patrimoni cultural. Maria Teresa Miró. Direcció general del Patrimoni Cultural 

-            Contingut i detall del document pla de prevenció d'incendis forestals. José Angel Terès. Direcció general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi.

 

Aliança entre l’AEIC i UNEF 

La trobada entre les diferents entitats també ha servit per materialitzar l’acord entre l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya i la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF). Pere Homs, en representació de l’AEIC, i José Donoso, en representació de la UNEF han signat el conveni de col·laboració en l’àmbit de la formació que preveu que descomptes per als socis d’UNEF al catàleg formatiu de l’AEIC

Pere Homs, director general d'enginyers Industrials de Catalunya i José Donoso, director general d’UNEF, signen l'acord.

Compartir