La seu d’Enginyers Industrials de Catalunya ha acollit, una vegada més, el lliurament dels Premis Bonaplata que atorga cada any l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa i que ja arriben a la32a edició.

En un acte presidit pel director general de patrimoni cultural Sr. Joaquim Borràs s’han reconegut projectes destacats de difusió i preservació del patrimoni industrial, tècnic i científic de Catalunya, així com iniciatives innovadores en el seu àmbit. S’han repartit premis en set categories a més dels Bonaplata joves.


Premis Estudis - Fundació Caixa d’Enginyers

A l’estudi “Can Folch. Memoria de una fábrica”, de Francisco García Daza. Accèssit a “La Colònia Güell des de dins. Història, Memòria, opinió” de Josep Padró Margó.


Premi Josep Alabern Valentí

En la categoria difusió i recuperació de la memòria històrica el premi ha anat al documental “Que no parin les màquines! Els manyans de les fàbriques del Ter” i la publicació digital “La clau de girar el taller” del Museu del Ter.

En la categoria fotografia artística, el premi ha estat per “La bellesa dels espais en trànsit. Cal Trepat” de Jean Dalmaux.

En la categoria accions didàctiques i turístiques, el premi ha estat per “Espai patrimonial La Central” dels Ajuntaments de Tremp i Talarn.

En la categoria del Premi Josep Alabern Valentí de Col·laboració amb l’AMCTAIC, format pels membres de la Junta Directiva de l’AMCTAIC, han decidit atorgar un Premi a la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Sèquia.


Premi Rehabilitació i Restauració d’elements immobles

A “El vapor de Prodis, rehabilitació de tres naus del Vapor Cortès per a usos socials” d’HARQUITECTES i PRODIS. L’accèssit ha estat per la Museïtzació de la mina Vicenta i el seu entorn a càrrec de l’Ajuntament de Calonge de Segarra.


Premi Rehabilitació i Restauració d’elements mobles

A la restauració de la bomba d'impulsió de vapor Alexander Hermanos del Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat.


Premi Paisatge Industrial

A els forns d’oli de ginebre al paisatge de Riba-roja d’Ebre a càrrec de l’entitat Amics de Riba-roja d’Ebre.


Premi Nova Realització Industrial – Fundació per la Indústria

A la passarel·la polivalent al Circuit de Catalunya a càrrec de Torrella Enginyeria | Arquitectura. L’accèssit ha recaigut al Mercat provisional d’Horta de Ravetllat Arquitectura i Carles Enrich Studio.


Premi Col·laboració amb el Sistema Territorial del MNACTEC

A Xavier Trepat Trepat i Carme Folch Rafel, del Museu Cal Trepat de Tàrrega.


Premis Bonaplata Joves 2024

Els Premis Bonaplata per a Joves, que tenen com a objectiu fomentar l’esperit de recerca i innovació entre les noves generacions, s’han atorgat a:

  • “Pròxima parada: Santa Coloma de Farners” de l’estudiant Dylan Doncaster Martínez de l’INS Santa Coloma de Farners, en la categoria A.

    Amb mencions especials a:
    • “La casa fàbrica el Molí de l’Era” de l’estudiant Maria Vilajoana i Fuentes dels Salesians de Mataró
    • La Proposta d’equipament sostenible a Sabadell d’en Jan Ivorra Montlló de l’Escola Pia de Sabadell. 
       
  • “Fabricació additiva: El Braille desafia límits” de l’estudiant Ivette Jiménez Juarez de l’INS Miquel Crusafont i Pairó i “Aplicació per a l’optimització de la profilaxi antibiòtica” de l’equip de l’INS Cendrassos de Figueres; en la categoria B.

    Amb menció especial a:
    • “Millora de la situació hídrica a Vacarisses” de l’estudiant Biel Gavilán Centelles de l’INS Vacarisses.

Alabern se suma als Bonaplata

Una de les novetats dels guardons d’enguany ha estat la incorporació d’una categoria amb el nom de Josep Alabern, anterior president de l’AMCTAIC, que va morir a principis d’aquest 2024. En memòria a ell s’ha donat nom als premis que atorga la Junta. Així ho he explicat Joan Munt, actual president de l’Associació, que també ha repassat la història de l’entitat així com la història dels guardons, que es van donar per primera vegada el 1991.

El degà del Col·legi, Narcís Armengol, s’ha mostrat satisfet de tornar a rebre el lliurament dels premis Bonaplata i ha destacat que són “un testimoni del paper de la tècnica que ha modelat la societat i la mentalitat actual i que ens ha permès arribar a ser on som”. Armengol ha afegit que enginyers i enginyeres saben que el futur és tecnològic i que, per això, “conèixer com s’han donat les revolucions anteriors a la nostra era ajuda a poder analitzar què ha passat fins ara per poder entendre el present que vivim i projectar el futur que vindrà”. Per aquest motiu, creu que mirar amb perspectiva el que ha passat i funcionat dona “idees de solucions que l’enginyeria ha aportat als grans problemes del món”, i considera que amb una actualització poden tornar “a ser clau” per resoldre els reptes actuals que des de les nostres institucions situem en l’emergència climàtica, la transformació digital, la salut de les persones, una indústria innovadora, l’energia, i per què no?, una societat més justa.

 

Conveni entre l’AEIC i l’AMCTAIC

L’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya (AEIC) i l’Associació del Museu de la Ciència de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) han signat també aquest dilluns un conveni de col·laboració.

A través d'ell, l’AEIC donarà suport a l’AMCTAIC en la seva tasca de fomentar i difondre els coneixements i la utilitat de la història de la tècnica i dels processos industrials, creant vincles amb empreses, institucions i persones.

Compartir