Accedeix a la informació i al vídeo de la jornada

 

La tercera sessió del cicle “Model econòmic i social en un context d'emergència climàtica”, organitzat per la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular, el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya i la Fundació Fòrum Ambiental, es va celebrar el 28 de novembre de 2024 i va posar el focus en els impactes socials del canvi climàtic i en quines són les propostes actuals per corregir la pobresa i les desigualtats en la societat. 

La consultora en sostenibilitat, Mercè Rius, va moderar la taula rodona que va comptar amb Carme Borrell, gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i Anna Palli, cap de l'Oficina de Vigilància Tecnològica i Garantia de Qualitat de l'IRTA. 

Carme Borrell va parlar de “justícia climàtica”, un concepte orientat a comprendre la càrrega desigual dels efectes del canvi climàtic sobre la salut. La gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona va posar en relleu que “els grups socioeconòmicament més desfavorits són els que presenten més risc de patir efectes negatius sobre la salut a causa del canvi climàtic”. 

Borrell també va parlar de “justícia planetària” perquè la majoria d’emissions d’efecte hivernacle provenen dels països rics i, en canvi, els més afectats són la gran majoria de la població que viu en països amb més baixos ingressos. I va apuntar la “pobresa energètica” com a una de les causes avui dia de problemes de salut i morts, tant per no tenir la temperatura adequada (un 9,4% de la població de Barcelona) a casa com per les onades de calor (11,4%), més freqüents amb el canvi climàtic. 

Anna Palli, cap de l'Oficina de Vigilància Tecnològica i Garantia de Qualitat de l'IRTA, va apuntar que el canvi climàtic es concep “com un hiperobjecte, pel seu caràcter distribuït en el temps i l’espai i per a la seva enormitat que excedeix la nostra sensibilitat i capacitat de comprensió”. Per aquesta raó, segons Palli, no som conscients que “el present i el futur no són els que eren”. L’experta de l’IRTA també va indicar que “sense justícia i equitat no hi haurà sostenibilitat ni seguretat”. 

Pel que fa a l’alimentació, Palli va assenyalar que l'objectiu és “proporcionar una dieta saludable a una població de 10.000 milions de persones sense sobrepassar els límits planetaris” i que això només es pot fer amb la innovació com a palanca fonamental de canvi, però també transformant la nostra manera de pensar.

La següent i última sessió del cicle serà el 12 de desembre de 2024. No t’ho perdis, inscriu-te!

 

Accedeix a la informació i al vídeo de la jornada

Compartir