Els Enginyers Voluntaris van celebrar, el 21 de novembre de 2024, la seva trobada anual, un acte de reconeixement al voluntariat dels enginyers i enginyeres i un punt de trobada amb les entitats del tercer sector social amb les quals es col·labora.
Aquest any, la taula amb ponents, moderada per l’enginyera voluntària M. Dolors Valero, va posar el focus en les empreses d'inserció, amb moltes de les quals s'hi coopera a través de les seves fundacions. Les empreses d'inserció tenen com a objectiu contractar persones en situació d'exclusió social o en greu risc de trobar-s'hi perquè, formant-les i orientant-les, aconsegueixin una feina digna en el mercat laboral ordinari.
Apropar-se a la seva realitat (comprant els seus productes i serveis, o contractant professionals ja formats) es contribueix al creixement d'ambdues parts; s’impulsa la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i es compleix també amb els criteris ESG (Environmental, Social & Governance), generant un impacte positiu tant en l'àmbit empresarial com en el social.
Manel Torrent, coordinador de les comissions del Col·legi, va donar la benvinguda a un acte que “és la clausura de tot un any de feina”. Tretze anys d’Enginyers Voluntaris que ja sumen un total de 90 enginyers i enginyeres voluntaris. Manel Carreras, vicepresident de la Comissió d’Enginyers Voluntaris, va posar les xifres sobre la taula i va exposar que aquest 2024 s’ha col·laborat amb 13 entitats, en 18 accions, i que hi han participat 15 enginyers i enginyeres voluntaris.
Esteve Ferrer, director de la Federació d'Empreses d'Inserció de Catalunya, va explicar que el propòsit d’aquest tipus d’empreses és “donar feina a aquelles persones a qui ningú vol donar feina i que demanen una segona oportunitat”. Ferrer va assenyalar que les empreses d’inserció mai són un recurs finalista (en un temps màxim de 3 anys la persona candidata ha de passar a treballar en una empresa ordinària) sinó un “recurs pont”. El director de FEICAT va compartir amb les persones assistents que una de les grans problemàtiques actuals és la de la pobresa amb feina, “no només cal trobar feina, cal aconseguir un treball que et permeti viure amb dignitat”.
Marina Arnau, codirectora de Formació i Treball, va destacar que “l’empresa d’inserció és un molt bon recurs, per aquesta raó, tenim xifres molt altes d’inserció”. Formació i Treball disposa de 27 línies de producció, en les quals el tèxtil representa el 50% de l’activitat. “A més, gestionem 7 restaurants, 3 menjadors socials, una deixalleria, una planta de cartó, i moltes altres coses més; tot plegat és per disposar d’eines que ens permetin acompanyar a les persones en la seva inserció laboral”, va afegir Arnau.
Helena Borbon, directora general de CODEC i Fundació CARES, va indicar que, actualment, “l'exclusió social no la crea només la feina sinó també i sobretot l’habitatge”. Borbon va explicar que les empreses d’inserció “som empreses que anem a vendre i competim amb les altres, però a més hem d’aconseguir que les altres empreses s’enamorin del projecte i s’hi involucrin”.