Veure les fotos

L’enginy, el color rosa i el talent han inundat aquest dissabte el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa, on prop d’un centenar d’estudiants de les diferents escoles d’enginyeria de Catalunya han participat en la segona edició de l’Engihack, la hackató organitzada per Enginyers Industrials de Catalunya.

Durant 12 hores, els joves enginyers han pogut provar diferents dinàmiques de treball i donar forma a les seves idees al voltant de la resolució de problemes en desafiaments i reptes de la societat actual: l’emergència climàtica, l’energia, la salut de les persones, indústria innovadora, la transformació digital i la societat justa.

Pere Homs, director d’Enginyers Industrials de Catalunya, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda els futurs professionals de l’enginyeria. “L’enginyeria té l’obligació de donar solució als reptes socials”, ha assenyalat Homs. Ha defensat la importància de la professió i ha llençat un consell als participants: “assegureu-vos que feina i innovació van de la mà”. També ha recordat que des del Col·legi se’ls ajudarà “a fer els primers passos a la vostra carrera professional”.

Amb diferents dinàmiques dirigides per Irene Lapuente, de La Mandarina de Newton, els joves enginyers i enginyeres han posat fil a l’agulla. Primer el nom, després el desafiament, més endavant el repte. Les fortaleses, les debilitats, les necessitats, l’usuari final o el model de negoci han estat alguns dels àmbits que han pogut desenvolupar durant les hores de feina. Tot minutat i dirigit però amb la creativitat de denominador comú. Els joves han tingut temps de preparar el projecte i les presentacions fins a les set del vespre. És aleshores que, amb el jurat ja al MNACTEC, han pogut relaxar-se per recuperar la tensió quan ha començat la presentació. Tenien tres minuts per poder convèncer els membres del jurat de les empreses patrocinadores.


Tres idees amb premi

Un sistema per reutilitzar l’aigua de la dutxa abans que no s’escalfi s’ha endut el primer premi de l’Engihack 2024. Els cinc membres d’InduBotics, tots de l’ETSEIB, han ideat l’EcoShower, un dipòsit per guardar l’aigua que es gasta abans no s’ha escalfat i poder-la utilitzar a l’aixeta del lavabo, a la cisterna del vàter, regar les plantes o qualsevol altra necessitat, ja que és aigua neta. Laia Gabarró, una de les estudiants que ho ha dissenyat ha explicat que per arribar-hi han fet pluja d’idees, moltes, i que han hagut de discutir molt. “Hem pensat que aquesta era la més viable i es podria implementar de forma fàcil”, diu Gabarró.

Una solució per a transportar amb una moto elèctrica compartida persones amb mobilitat reduïda ha estat el segon premi. LightIn ha estat l’equip guanyador apostant amb un servei “inclusiu” que pot servir a qualsevol persona, ScootIn. Arnau Biosca, Gerard Tortajada i Pau González, tots tres estudiants de l’ESEIAAT, no es coneixien aquest matí i han aconseguit trobar un projecte per dur a terme. “Potser a vegades surten millor les coses quan no et coneixes i no hi ha rols establerts”, ha comentat Tortajada. Biosca ha afegit que creien que tenien possibilitats, però que dubtaven perquè “hi havia molt bones idees, molta competència”. Per la seva banda, González, amb mobilitat reduïda, ha reconegut que li agradaria dur a terme la idea en un futur per millorar l’accessibilitat en determinats punts de les ciutats.

L’equip Equilater$, format per Josep Blázquez, Hugo Martínez i Víctor Velasco s’han endut el tercer premi amb un sistema de prevenció i monitoratge a la feina. Per una banda, el projecte consta d’un sistema amb visió per computador per detectar que el personal du els equips de protecció individuals (EPI) i amb un control de veu, càmera i micròfon, i una intel·ligència artificial permetria saber l’estat de l’individu per valorar si disposa de les condicions psicològiques òptimes per a treballar. A més a més, amb Safely, a través d’smartbands, es monitoritzaria el treballador per conèixer informació com ara les constants vitals o la ubicació. Hugo Martínez ha explicat que han apostat per aquesta idea que tenien “encaminada” a l’inici de les dinàmiques i els ha sortit bé. Visiblement contents, els tres membres de l’equip han reconegut que els han faltat hores: “se’ns ha fet curt”, ha dit Martínez.

>> Més informació dels premiats

Cap a la 3a hackató

La sotsdirectora d’Enginyers Industrials de Catalunya, Laura Ivern, s’ha mostrat molt satisfeta de la presentació dels 19 projectes. “Ha anat realment bé, tots els equips ho han fet molt bé i els guanyadors s’ho mereixien”, ha manifestat en acabar. Ivern, ànima del projecte de l’Engihack, ha pogut comprovar que els equips han gaudit del dia però també l’organització. “Ens ho hem passat molt bé”, ha reconegut, “les empreses ens han acompanyat i han pogut veure com s’han desenvolupat les idees”. “Estem contents per tots costats”, ha afegit obrint la porta a una tercera edició de la marató de l’enginy.


“Ens il·lusiona el talent jove i motivat”

La presidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero, tampoc s’ha volgut perdre la cita. Ha explicat que gràcies a l’èxit de la primera edició s’ha pogut provar una segona de la qual ha destacat el 25% de dones participants. “Ens il·lusiona veure aquest talent jove i motivat”, ha manifestat Salamero que ha destacat la importància de poder “aproximar-los al sector de l’empresa”.


Les escoles, les grans aliades

L’Engihack és un esdeveniment organitzat per Enginyers Industrials de Catalunya gràcies al suport d’ABB, Celsa Group, Agbar, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Naturgy, el Consorci de la Zona Franca, Technip EnergiesLa Mútua dels Enginyers i Caixa Enginyers. Però tampoc hauria arribat a celebrar-se sense la col·laboració de les set escoles d’enginyeria de Catalunya que han promocionat la competició i han fet possible omplir de camisetes roses la sala del MNACTEC.

El sotsdirector de l’ESEIAAT, Daniel García-Almiñana, creu que és important incitar els estudiants a participar d’aquests esdeveniments perquè els fa veure l’aplicació pràctica dels seus coneixements a partir d’uns exercicis que la universitat no pot organitzar. Per la seva banda, la coordinadora del màster a l’ETSEIB, Amaia Lusa, ha defensat que els resultats de l’Engihack i l’exposició de projectes els demostra “la bona feina que es fa en la formació dels enginyers”. Miquel Nogués, coordinador del màster d’Enginyera Industrial de la Universitat de Lleida, ha passat tot el dia al MNACTEC per acompanyar els estudiants de la seva facultat i ho ha vist una molt bona oportunitat “per obrir portes, agafar idees per desenvolupar projectes”.

Compartir