Accedeix al vídeo i a la documentació clicant a la fitxa de la jornada

 

La nova economia de l'espai ja no és una bombolla, és una tendència que va a l’alça especialment en els darrers 10 anys”, va destacar Joan de Dalmau, professor a la International Space University i moderador de la taula rodona que va organitzar la Comissió de Mobilitat sobre aquest sector, el 25 de juny de 2024 a la seu de Via Laietana. 

En el debat, van participar dues grans expertes en aquest àmbit: Verónica Tercero, enginyera de Telecomunicacions i coordinadora de l'Estratègia New Space de la Generalitat de Catalunya, i Ester Vendrell, cap d’operacions a isardSAT.  Pere Roca, secretari de l’Associació, va indicar que “l’espai reuneix molts àmbits de l’enginyeria i que és una opció de futur”. Jaume Gibert , coordinador del Grup de Treball d’Aeronàutica i Espai, va assenyalar que “aquesta indústria s’ha democratitzat. Abans era un camp exclusiu de les agències espacials i grans corporacions, i ara participen en aquest sector, empreses, pimes, instituts de recerca i universitats i inclús la Generalitat que n’és una gran impulsora”. 

Tercero va explicar que la gran disrupció en el sector de l’espai va ser amb l’aparició dels satèl·lits de petit format, ja que “va suposar l’entrada de nous agents com les pimes i les startups, accelerant la inversió i traspassant aquest àmbit al món comercial”. La coordinadora de l'Estratègia New Space de la Generalitat de Catalunya va afirmar que “Catalunya té les capacitats i els instruments necessaris per jugar un rol important en la nova economia de l’espai, i ho fem des del binomi tecnologies digitals-tecnologies espacials que en garanteix l’èxit”. 

Vendrell va enumerar gran part de les aplicacions en clima, agricultura, desenvolupament urbà i dinamització cultural, dels satèl·lits sobretot pel que fa a l’observació terrestre. “En agricultura, estem fent mapes d’humitat del sòl que permeten la gestió i previsió del rec, molt important en context de sequera”, va explicar Vendrell. La cap d’operacions d’isardSAT va assenyalar que “els satèl·lits arriben a veure moviments centimètrics i mil·limètrics” i va comentar que “costa molt que els dos mons es trobin, que la gent entengui que des de tan lluny es pot ajudar en tantes coses”.

Lluís Puerto, president de la Comissió de Mobilitat, va cloure la sessió animant a les noves vocacions i a accelerar les connexions en un sector tan multidisciplinari i multisectorial com és el New Space. 

 

Accedeix al vídeo i a la documentació clicant a la fitxa de la jornada

 

Compartir