L’Acadèmia del Cinema Català ha premiat aquest 2022 els deu cineclubs catalans més antics que estan en actiu, entre els quals es troba el Cineclub de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya (Comissió de Cultura). El guardó es va lliurar en un acte al Cinema Edison de Granollers on va participar la presidenta de l’Acadèmia, Judith Colell i la directora, Laia Aubia.
El Cineclub de l’Associació d’Enginyers fou creat el 1969. Va ser una idea de Joaquim Romaguera tot just quan va deixar l’Escola d’Enginyers i, amb ella, el seu cineclub. Quan altres ocupacions li reclamaven, va demanar la seva substitució a dos companys que també havien passat pel cineclub de l’Escola: J.M. Garcia Ferrer i Martí Rom.
"No és fàcil fer funcionar un cineclub a Barcelona, on la Filmoteca cobreix molt bé bona part de les necessitats. És per això que Romaguera es va especialitzar en un cinema molt poc divulgat (cinema còmic primitiu nord-americà, cinema experimental, etc.) i des del cineclub vam pensar a reunir totes les sessions de cada any en una de sola en desembre, en la qual es presentava una monografia (llibre i documental) sobre alguna persona escollida entre el món cultural amb qui s'havia treballat tots els mesos anteriors", explica J.M. Garcia Ferrer.
S'han fet monografies sobre gent de cinema (José Luis Guerin, Joaquim Jordà, Antoni Padrós, Julieta Serrano, Miquel Porter), però també sobre músics (Joan Guinjoan, Josep Maria Mestres Quadreny), escriptors (Josep Palau i Fabre, Joan Perucho, Joan Margarit, Joan de Sagarra, Josep Maria Carandell, Marta Pesarrodona), fotògrafs (Francesc Català Roca, Leopoldo Pomés), directors teatrals (Ricard Salvat), coreògrafs (Cesc Gelabert), escenògrafs (Isidre Prunés i Montse Amenós) etc. En total van ser 28 anys -28 monografies-, l’última el 2011.
"Amb la crisi del 2008 i els ajustos de pressupost, les monografies es van haver d’aturar però el cineclub va seguir actiu. Al marge d’alguna sessió especial de cinema i altres típiques de cineclub en col·laboració amb altres comissions de l’Associació, l’activitat més continuada desenvolupada ha estat la del seminari “Ombres Mestres". En ell es presenten seqüències de grans films de la història del cinema on es subratllen aspectes del llenguatge cinematogràfic", apunta Martí Rom.
El pròxim març el cineclub iniciarà el X cicle d’Ombres Mestres. Tres dimarts del mes (14, 21 i 28) es dedicaran a parlar del color al cinema, de finestres i finestrons i, per últim, d’Eric Rohmer.
Si vols assistir a les sessions d’un cineclub de més de 50 anys, no deixis passar aquesta oportunitat.
Mira la programació del Cineclub