Centenari del metro de BCN: sàtires, art i literatura

Comissió: Comissió de Cultura: Grup Engitren
Descripció: La premsa satírica va ocupar-se del metro de Barcelona des que es va conèixer el projecte i va continuar les seves bromes i crítiques durant la construcció i les primeres setmanes de funcionament. L'impacte de les obres a les Rambles, el preu del bitllet, les cues, els corrents d'aire... tot va ser motiu de vinyetes i escrits satírics. L'Esquella de la Torratxa, El be negre i En Patufet foren les revistes que més pàgines li dedicaren.

Amb el pas dels anys, els pintors, els poetes i els narradors han anat baixant al metro per captar-ne el seu paisatge singular, emprar-lo com a metàfora i ambientar-hi històries. Pintors com Miquel Vilà o Manuel Capdevila, poetes com David Jou o Joan Margarit, i narradors com Ramon Solsona o Joaquim Carbó ha sabut transmetre'ns una mirada polièdrica i sorprenent d'aquest mitjà de transport sense el qual les grans ciutats es col·lapsarien.

La ponència serà presentada per Jordi Font-Agustí, enginyer i filòleg. És l'autor del llibre El ferrocarril en les arts i la literatura catalanes coeditat per l'Institut d'Estudis Catalans i el Museu del Ferrocarril de Catalunya. Manté el blog arteyferrocarril.blogspot.com i publica un article mensual sobre aquest tema a la revista Vía Libre de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles. És membre d'Engitren. En el terreny de la ficció, ha publicat, entre d'altres, les novel·les Contracorrent (premi El Lector de l'Odissea 2000), Traficants de llegendes (Premi UPC de Ciència-Ficció 2003), La febre del vapor (Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo 2010 i Premi Ictineu 2012) i L'herència japonesa (2017).
Dates: Dijous, 19 de desembre de 2024
Horari: A les 18h en format híbrid (online i presencial a Via Laietana, 39, Barcelona)
Inscripcions: Inscripció     

Places limitades.