Cafè dels Enginyers: Rosa Nomen

Comissió: Comissió Jubilats i Prejubilats
Descripció: En aquesta ocasió comptarem en el Cafè dels Enginyers amb la presència de la Rosa Nomen, ex degana de l'Escola d'Enginyeria de l'Institut Químic de Sarrià-URL i ex secretària general de l'IQS-URL.

Ens parlarà una companya amb una valuosa trajectòria professional en el camp acadèmic universitari. Enginyera química, especialitat en química orgànica, per l'Institut Químic de Sarrià des de 1979 i doctora en enginyeria química per l'IQS.

Va obtenir la seva segona especialitat en enginyeria química i es va titular com enginyera Industrial per la Universitat Ramon Llull.
Va iniciar la seva trajectòria docent el curs 1982-1983, sent la primera dona professora a l'IQS.

En 1992 va ser anomenada professora catedràtica de la URL al seu departament i en col·laboració amb el seu marit, el professor dr. Julià Sempere, de la mateixa promoció, van crear a l'IQS un grup de recerca, el PQAT per tal de desenvolupar processos de química fina que fossin més segurs, més nets i que tinguessin un major rendiment sense afectar la qualitat dels productes obtinguts.

Al 1988 van introduir el primer calorímetre de reacció a Espanya i el 1991 es van iniciar amb les tècniques d'anàlisi tèrmica a l'IQS. Va donar suport a la UCA de El Salvador per aconseguir les mateixes tècniques i agermanar els dos laboratoris. Del 2002 al 2010 ha estat coordinadora, amb el seu marit, del màster en prevenció de riscos laborals.
Ha estat vicerectora de relacions internacionals de la URL i directora de la seva càtedra UNESCO d'Educació, Desenvolupament i Tecnologia pe a Amèrica Llatina, així com vicerectora d'estudiants a l'any 2006 i degana de l'Escola d'Enginyeria de l'IQS.

Del 1992 al 2018 va codirigir el grup reconegut per la Generalitat de Catalunya per validar els documents d'anàlisi de riscos d'accidents majors, segons la directiva Seveso.
Ha participat amb la representació espanyola en diferents comitès i associacions internacionals així com en l'organització d'esdeveniments científics, aconseguint que el Congrés Mundial d'Enginyeria Química del 2017 es realitzés a Barcelona.

Presidenta del 14è Congrés Mediterrani d'Enginyeria Química al 2023 i tornarà amb el mateix càrrec a l'edició del 2026

Des de 1998 ha mantingut una relació directa amb els EIC, sent membre del jurat dels premis que s'atorguen a la Diada de l'Enginyeria.
Impulsora de la relació entre el COEIC i l'AIQS fins a la signatura del conveni entre ambdues institucions.

Destaquem que ha dirigit 13 tesis doctorals i ha publicat més de 200 articles en revistes científiques, així com articles de difusió, liderant dos projectes europeus i dues patents mundials. A més, ha realitzat uns quants centenars d'estudis i projectes de recerca contractats pel món de la indústria.
Dates: dimarts, 10 de desembre de 2024
Horari: 10h
Inscripcions: Inscripció     

Places limitades.