Descripció: |
La UE estima que la contaminació atmosfèrica és responsable d'unes 300.000 morts prematures a l'any i que ocasiona uns costos anuals en salut pública que poden arribar fins als 853.000 milions d'euros en el seu territori. A Europa, entre el 76% i el 97% de la població està exposada a nivells de contaminació per sobre dels límits que estableix la OMS, segons el tipus de contaminant.
Per fer front a aquesta situació, la Comissió Europea ha publicat una proposta de Directiva de Qualitat de l'Aire, la qual estableix nivells de contaminació més baixos a assolir fins el 2030 amb l'objectiu d'apropar-nos als nivells establerts per la OMS. A aquest efecte, s'ha establert un fons de finaçament dotat amb 147.000 milions d'euros (2021-2027) destinat a mesures per reduir la contaminació.
L'objectiu d'aquesta jornada és doble: per una banda, conèixer en detall quins són els elements claus de la nova directiva i quin serà l'impacte en la gestió i avaluació de la qualitat de l'aire a Catalunya. Per altra banda, conèixer més en detall quins són els efectes sobre la salut de les emissions contaminants i entendre com el model urbà i de mobilitat juga un paper determinant en els nivells de contaminació.
Hi intervindran: - Eva Pérez Gabucio, cap de la Secció d'Immission del Servei de Vigilància i Control de l'Aire del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya - Carolyn Daher, coordinadora de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut de l'Institut de Salut Global
|