Descripció: |
Cicle de conferències: Les Empreses i la Transició Energètica
Les Comissions d'Energia, Mobilitat i Canvi Climàtic i Economia Circular dels Enginyers Industrials de Catalunya estan fent un seguiment actiu i participatiu dels canvis reguladors* i de les transformacions que s'estan produint tant a la Unió Europea, a l'Estat Espanyol i a Catalunya per a conèixer, impulsar i difondre com les empreses fan front a aquests reptes, i quina es la seva visió i compromís.
El nou context energètic es demana un paper actiu del consumidor "Prosumer" en aquest nou disseny de generació distribuïda generalitzada en un model que la Unió Europea ha dissenyat per a l'any 2050, que només es podrà assolir si es desenvolupen importants avenços tecnològics, que han de sortir del món productiu i científic.
Amb aquesta voluntat de divulgació, s'ha dissenyat el Cicle de Conferències: Empreses i Transició Energètica, que mensualment comptarà amb empreses dels sectors metal·lúrgic, electrònic, tèxtil, automoció, paperer, químic, energètic, agroalimentari, entre d'altres i s'inicia amb una conferència del president d'ENAGAS i enginyer industrial, Antoni Llardén, que parlarà d'un tema de màxima actualitat com és l'hidrogen renovable.
En aquest context de canvis hi ha nous vectors i recursos energètics com l'H2 que estan prenent força com a recurs energètic renovable per a la indústria, per a la mobilitat ferroviària pel transport de mercaderies i l'emmagatzematge. L'H2 també es un recurs com matèria prima i en el que les empreses gasistes estan treballant per integrar-lo a les seves xarxes amb solucions diverses i ENAGAS està participant en diverses iniciatives, estudis i col·laborant amb l'AIE, la UE i en el recent pla del MITERD del full de ruta del H2.
Programa
- Benvinguda Degà/President - Presentació i moderació: Josep M Montagut, president de la Comissió d'Energia - Conferència d'Antoni Llardén, president d'ENAGAS - Torn de preguntes - Cloenda
* La presidència de la UE Von der Layen amb la proposta del GREEN DEAL es planteja objectius ambiciosos de transformació energètica per assegurar un futur sostenible: el 32% del consum sigui renovable, millora del 32,5% de l'eficiència, aconseguir un 40% de reducció d'emissions (GEH) respecte al 1990.
- L'estat espanyol a requeriment de la UE ha aprovat el PNIEC i planteja: un 23% de reducció (1990) d'emissions (GEH), el 42% de renovables sobre l'ús final de l'energia, un 39,6% de millora de l'eficiència energètica i un 74% d'energia elèctrica procedent de fonts renovables.
- A Catalunya en els últims anys el Govern de Catalunya ha dedicat importants esforços al desenvolupament energètic renovable de Catalunya, amb resultats però no han estat els desitjables. La darrera actuació legislativa el Decret Llei 16/19 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables vol corregir aquesta situació.
|