Descripció: |
L'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya i la Demarcació de la Catalunya Central dels Enginyers Industrials de Catalunya volen retre homenatge a l'enginyer industrial Emili Viader i Solé donant a conèixer alguns dels aspectes més rellevants de seva vida i professió.
A la recepció de l'acte es lliurarà a l'assistent un exemplar d'un llibre-revista referent a la figura d'Emili Viader publicat per a la ocasió.
L'historiador i director de l'Arxiu Històric de Cardona, Andreu Galera glossarà en aquest acte algunes de les facetes de la seva polièdrica trajectòria per tal de que la seva obra sigui coneguda i reconeguda per les actuals i futures generacions.
Nascut en el si d'una família humil a la Barcelona del 1872, Viader es va formar com a enginyer industrial, en la branca de mecànica a l'alba del segle XX, professió que va exercir fins la seva mort el 1943, a l'edat de setanta-un anys. L'Emili va ser un home avançat al seu temps que va voler industrialitzar l'explotació de les sals potàssiques en companyia de l'amic i soci financer, l'empresari de Bordeus, René Macary y Gay de Laflorence. De la seva trajectòria com a enginyer destaca la direcció tècnica de les Salines de Cardona des de l'estiu de 1900 fins a la tardor de 1911 i el programa de renovació endegat pel jove enginyer dels arcaics sistemes d'arrencada i explotació de la sal a partir des nous criteris industrials de l'època segons es feia a Wielizksca (Polònia) i Stassfurt (Alemanya) que va culminar amb el descobriment de la conca potàssica.
Programa
Benvinguda Jordi Renom, president de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya. Josep Canals, president del Geoparc de la Catalunya Central. Mireia Fèlix, presidenta de la Demarcació a la Catalunya Central dels Enginyers Industrials de Catalunya. Carles Viader, besnét d'Emili Viader.
Acte presentat i conduit per Andreu Galera, historiador i director de l'Arxiu Històric de Cardona.
Organitza Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació Catalunya Central dels Enginyers Industrials de Catalunya
Col·laboren Geoparc de la Catalunya Central i Arxiu Històric de Cardona |