Descripció: |
Crear, emprar i pensar un mercat d'electricitat ha estat un repte per a l'Estat Espanyol a finals del segle XX i ha suposat que la regulació es reformuli constantment per a incorporar "els costos que hi són però que el mercat no pot contemplar"; això en un context en el que la producció i la comercialització estan liberalitzades, però no el transport ni la distribució...
- Com funciona aquest mercat? - Quin valor afegeix comprar generació per a vendre consum? - Com hauria d'impactar en el preu elèctric una reducció de consum per eficiència energètica? - Com poden quantificar el producte els plans d'inversió que afecten al consum d'energia elèctrica?
Un producte, l'electricitat, que es genera en una central, molt lluny -o molt a prop!- de l'usuari, amb un sistema "estanc" i unificat de transport i distribució, sense una opció clara de magatzematge, amb característiques tècniques (sí! tècniques!) que influeixen molt en la qualitat del producte i del servei, on el consum (i la producció!) d¿uns usuaris afecta a un mateix i als altres interconnectats...
- Què determina el preu de l'electricitat en un punt de la xarxa? - Amb quins mecanismes pot assegurar el mercat la qualitat del producte? - És un mercat on emprar un preu per unitat de producte horari és suficient? - Cal l'enginyeria per a posar preu al producte elèctric?
Els enginyers industrials hem estat i estem: treballant en el disseny, la construcció, la gestió, l'operació i la regulació de les centrals, infraestructures i consums elèctrics; i també treballant al costat del consumidor cercant el millor preu per a un recurs del que no pot prescindir... Per a fer un intercanvi dels coneixements, fruits de la praxis i reflexió, per a promoure un ús eficient de l'electricitat en la indústria, per a fer palesa la necessitat d'entendre el servei elèctric com un servei essencialment públic, i per no oblidar que estem tots en xarxa (elèctrica i econòmica), el Grup de Treball d'Eficiència Energètica ofereix aquesta jornada, on combina l'exposició d'una comercialitzadora amb una taula rodona amb enginyers que ofereixen serveis a la indústria per raó del seu consum elèctric. El debat està servit!
Hi intervindran:
Ponència marc: Xavier Farriols, Director del Departament Tècnic de Factor Energia
Taula rodona: Guillermo Yeste de FYMAVIG. Àngel Mateos d'Optima Energia. Gerard Fabregat d'European Utility Management (Londres). Marc Rotllan de Factor Energia.
Modera l'acte: Cristina Soler, responsable del GTEE
|