Ferrocarrils Rètics (RhB) - Suïssa. La línia del Bernina

Comissió: Comissió de Cultura: Grup Engitren
Descripció: Per la seva particular configuració orogràfica i dura climatologia, Suïssa ha hagut de vèncer els grans desnivells i obstàcles existents en el territori desenvolupant una important i extensa xarxa ferroviaria, tan d'ample internacional com de via mètrica, per tal de propiciar la connexió entre societat i naturalesa. La línia del Bernina, d'ample 1000 mm, una longitud de 61 km i pendents de fins el 7%, discorre pel cantó dels Grissons connectant les poblacions de Tirano (Italia) i St. Moritz (Suïssa) essent l'única connexió internacional dels ff.cc. RhB.

El traçat inclou significatives obres d'enginyeria com el viaducte helicoidal de Brusio.

Es presenta un recorregut sobre la història i les particularitats tècniques de la línia oferint, al mateix temps, una visió dels espectaculars paisatges que l'envolten.

L'any 2008, la UNESCO declarà la línia del Bernina i el seu entorn natural, juntament amb la línia de l'Albula (RhB), Patrimoni de la Humanitat.

La ponència marca l'inici d'un cicle de conferències que l'autor presentarà sobre les diferents línies i companyies ferroviàries del país helvètic.

Hi intervindrà:
- Francesc Daura, enginyer industrial, és gran coneixedor de Suïssa i dels seus ferrocarrils així com d'altres medis de transport del país alpí. És col.laborador habitual d'Engitren.

Introduirà i moderarà l'acte
- Frederic Portella, membre del Grup de Gestió d'Engitren.
Dates: Dijous, 18 de desembre de 2014
Horari: A les 18.30 h a la seu dels EIC, Via Laietana, 39, 5a planta. Barcelona.
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.

Document Descripció
Ponència "Viatge per la línia del Bernina Express a Suïssa", per Francesc Daura