Autoconsum elèctric: oportunitats i barreres

Comissió: Comissió d'Energia
Descripció: La tecnologia solar fotovoltaica està cridada a transformar la generació elèctrica. L'espectacular reducció de costos la fa avui competitiva amb el cost de l'electricitat per a l'usuari final i en els propers anys ho serà amb el cost de les grans centrals elèctriques. Es pot integrar en els edificis, és senzilla i molt ràpida d'implantar i utilitza un recurs previsible i disponible arreu com és la llum del sol, pel que és un vector d'impuls a la generació distribuïda i a la transformació de la xarxa elèctrica actual en les futures smart grids.

L'eclosió de la fotovoltaica ha estat impulsada per mecanismes de tarifes primades d'injecció a xarxa (FIT, Feed-In tariff), per contractes de compra d'energia a llarg termini (PPA, Power Purchase Agreement) o per la comercialització de certificats d'origen per compensar emissions de CO2 (Green certificates). L'actual situació de maduresa tecnològica i comercial ha permès assolir la paritat de xarxa i obre la porta a revisar els models de promoció i desenvolupament de l'energia fotovoltaica.

En aquest punt, coincidint amb un marc general del sector elèctric que està pendent d'una profunda reforma, la Comissió d'Energia considera pertinent contribuir a la difusió de l'estat actual de l'autoconsum i oferir un debat sobre el nou model de negoci per a l'energia fotovoltaica que pot tenir força paral·lelismes amb les actuacions d'estalvi i eficiència energètica que també formen l'estratègia de la Unió Europea amb els objectius 20-20-20 pel 2020.

El format de la jornada serà el de taula rodona amb la participació de tots els actors implicats en les instal·lacions d'autoconsum, des del titular fins a l'empresa de distribució elèctrica passant per l'administració i els tecnòlegs, per tal d'identificar les oportunitats i els reptes que afronten aquest tipus de projectes i identificar punts de trobada entre totes les parts on s'ha de sostenir aquest futur model de negoci.

Hi intervindran:
- Xavier Vallvé, Subcomissió d'Energies Renovables. Breu introducció de la situació actual de la tecnologia i el mercat fotovoltaic.

A la taula rodona:
- Fernando Aranda, Cap d'innovació, energies gestió d'INCASOL, usuari sector residencial
- Jordi Riera, Director d'Operacions de BOPLA, usuari sector industrial
- Bernat Verdaguer, Director tècnic de Sol Gironès, proveïdor d'instal·lacions solars
- José Luis Ortega, Unitat d'Eficència Energètica d'ENDESA, empresa elècrica
- Ma. José Diaz, Responsable renovables D.G. Energia i Mines, administració que tramita
- Ferran Garrigosa, Subcomissió d'Energies Renovables, moderador del debat

Assistència gratuïta.

Dates: Dimarts, 11 de juny de 2013 a les 18:30
Horari: A les 18:30 hores a la seu dels EIC, Via Laietana, 39, 5a. planta, Barcelona
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.

Document Descripció
Ponència Xavier Vallvé Autoconsum elèctric: oportunitats i barreres
Ponència Fernando Aranda L'energia solar fotovoltaica i el futur immediat
Ponència Jordi Riera Bopla
Ponència Ma. José Díaz Meng Autoconsum elèctric: oportunitats i barreres