La patent unitària: Un nou repte per a l'empresa innovadora

Comissió: Conferències
Descripció:

La indústria europea portava temps demanant la implantació d'un veritable sistema de patents europeu per tal que una única patent tingués efecte a tota la Unió Europea (UE) a fi d'actuar com a catalitzador per a millorar la competitivitat enfront dels EE.UU. o la Xina, i com a estímul per a la innovació, especialment per a les PIMEs.

Després d'anys de negociacions, finalment una patent unitària amb efecte a 25 dels 27 Estats Membres de la UE -tots menys Espanya i Itàlia- inicia el seu procés de ratificació i podria entrar en vigor durant el 2014. Malgrat que Espanya hagi optat per quedar fora de la patent unitària no vol dir que els sol·licitants espanyols no puguin beneficiar-se'n.

En particular, el nou sistema significarà menys costos -fins a un 70% menys- respecte al sistema actual i pot ser un incentiu per als sol·licitants espanyols per a patentar més fora d'Espanya. A més, la creació d'un Tribunal Europeu de Patents amb competències per a determinar la infracció o validesa de patents unitàries, i decidir els danys i perjudicis a nivell europeu, acabarà amb la necessitat d'interposar demandes país a país, simplificant les despeses en casos d'infracció i donant més seguretat legal als titulars de les patents.

D'altra banda, la creació d'un dret d'exclusiva amb efectes paneuropeus pot suposar, en casos d'infracció, mesures cautelars i la cessació de l'explotació a gairebé tota la UE. És doncs essencial que tota empresa que exporti els seus productes arreu de la UE entengui bé els reptes que planteja la patent unitària.

En aquesta sessió incidirem en la importància que empreses innovadores desenvolupin una estratègia de protecció dels seus intangibles tecnològics i la necessitat d'incloure la nova patent unitària dins d'aquesta estratègia.

Hi intervindran:

- Pablo Blanch, Físic i Enginyer Industrial. Agent de Patents Europees. Tècnic del Departament de Patents d'Oficina Ponti, SLP.
- Josep Mumbrú, Doctor en Enginyeria de Telecomunicacions. Agent de Patents Europees. Cap del Departament de Patents d'Oficina Ponti, SLP.

Assistència gratuïta.

Promoempresa

Dates: Dijous, 6 de juny de 2013 a les 18:30
Horari: De 18:30 a 20:30 a la seu dels EIC, Via Laietana, 39, 5a. planta, Barcelona
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.