L'Illa del Hierro, terratrèmols i vulcanisme

Comissió: Comissió de Cultura
Descripció: Els moviments sísmics a l'illa canària del Hierro han sigut més de deu mil. Els ajuts isostàtics derivats del cicle de l'aigua, requereixen l'elevació de les plaques subaèries descarregades pel transport de sediments en suspensió o dissolts que van, des de les zones emergides del fons marí i que deuen enfonsar-se per la recàrrega segons al principi d'Arquímedes.
El fet de que els nombrosos moviments registrats al Hierro hagin sigut de poca intensitat es deu a que l'illa és petita i de tipus volcànic.
Quan les zones de contacte entre plaques són extenses i similars, els seus moviments d'ajust vertical impliquen tensions més grans i el moviment resultant causa terratrèmols molt grans, com va succeir a Japó l'11 de març de 2011 i va causar el tsunami que va escombrar la zona litoral. Els terratrèmols amb epicentres profunds tenen altres causes.

Aquesta senzilla i nova visió és una petita conseqüència del llibre que es presentarà, on s'explica la importància dels grans impactes en la gènesi i evolució dels registres geològics de l'escorça terrestre, així com en els moviments de rotació que generen el magnetisme, la migració secular del seu eix (coincident amb el de rotació del nucli sòlid), la precessió dels equinoccis i els actuals petits efectes d'expansió i de compressió.

Presentació:
- Joan Enric Vidiella, president de la Comissió de Cultura de l'Associació d¿Enginyers Industrials de Catalunya.

Hi intervindrà:
- Carlos Garau Sagristà, Dr. Enginyer de Camins, autor del llibre de la "Teoría Unificada de los Impactos (UTI)"

Assistència gratuïta.

Dates: Dilluns, 30 d'abril de 2012 a les 18:30
Horari: A les 18:30 hores a la seu dels EIC, Via Laietana, 39, 5a. planta, Barcelona
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.