La matemàtica i la física del ping pong. Teoria per ésser millor jugador - PLACES EXHAURIDES

Comissió: Comissió de Cultura
Descripció: El tennis de taula és ciència-ficció per la Nasa, ja que un estudi USA assegura que és l'esport més difícil. Es pretén aclarir els principis. Els diversos mecanismes involucrats en el moviment de la pilota en el transcurs d'una jugada. El rebot i l'efecte de la pilota.

S'aborda la situació més simple possible: el rebot vertical de la pilota, amb especial atenció a la pèrdua d'energia que es produeix en el contacte de la pilota amb diverses superfícies. El rebot en dues dimensions, fet que permet descriure els contactes de la pilota amb la pala i amb la taula. Finalment es troba l'expressió matemàtica que regeix els rebots verticals de la pilota.

Es descriuen les conseqüències de la rotació de la pilota en els impactes d'aquesta amb les superfícies de la pala o de la taula. S'estudia la desviació de la trajectòria que pateix una pilota que es desplaça per l'aire amb efecte. L'explicació d'aquest fenòmen es basa en el conegut efecte Magnus, que es descriu per mitjà de la mecànica de fluids.

L'estudi teòric va acompanyat d'experiments. La comparació d'ambdues vessants de l'estudi permet extreure conclusions de caràcter pràctic per al desenvolupament del joc del tennis taula.

Confiem que pugui ésser una ajuda per a tots, per millorar el nostre joc.

Presentació:
- Joan Enric Vidiella, president de la Comissió de Cultura de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya.

Hi intervindrà:
- Ricart Alert Zenón, jugador federat.

Assistència gratuïta.
Dates: Dijous, 19 d'abril de 2012 a les 18:30
Horari: A les 18:30 hores a la seu dels EIC, Via Laietana, 39, 5a. planta, Barcelona
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.