Presentació

El grup de treball en Intel·ligència Artificial reuneix professionals apassionats per aquesta tecnologia revolucionària que està redefinint sectors en la indústria i més enllà. En aquest ecosistema, convidem tant a empreses que utilitzen IA en els seus processos com a aquelles que desenvolupen solucions basades en Intel·ligència Artificial, juntament amb institucions acadèmiques i entitats dedicades a la recerca i la transferència tecnològica. Com en altres grups de la Comissió de Tecnologies Avançades, els membres participem a títol personal, buscant transcendir els límits de les nostres organitzacions per contribuir al progrés de l'enginyeria en un àmbit, l'IA, on el potencial d'innovació és immens.

L'impacte transformador de la Intel·ligència Artificial es deriva de la seva capacitat per analitzar grans volums de dades, aprendre i optimitzar processos en temps real. La IA és, per tant, una eina clau per a la personalització de serveis, la millora de la presa de decisions i l'automatització de tasques, desencadenant avenços significatius en eficiència i innovació:

 1. Optimització de processos: La IA pot millorar significativament l'eficiència dels processos productius a través de la seva capacitat per analitzar grans volums de dades, preveure tendències i automatitzar tasques. Això pot conduir a una major productivitat i a una reducció dels costos operatius.
 2. Personalització de productes i serveis: En sectors com el comerç electrònic, la salut i el turisme, la IA permet una personalització a gran escala dels productes i serveis oferts als clients, millorant l'experiència de l'usuari i incrementant el valor percebut.
 3. Innovació i desenvolupament de productes: La capacitat d'anàlisi i predicció de la IA facilita la investigació i el desenvolupament de nous productes, permetent a les empreses catalanes innovar i mantenir-se competitives a nivell global.

La Intel·ligència Artificial ja és una realitat enfortida a Catalunya, on diversos estudis destaquen el seu rol en la creació de valor afegit en sectors industrials diversos. A més, facilita la producció local, essent fonamental per a la reindustrialització i la sostenibilitat del nostre teixit productiu:

 1. Eficiència en la cadenes de subministrament: La IA pot optimitzar les cadenes de subministrament, fent-les més eficients i sostenibles. Això inclou la millora de la logística, la gestió d'inventaris i la predicció de la demanda, facilitant així la producció local.
 2. Suport a la reindustrialització: Mitjançant l'automatització i la millora dels processos productius, la IA pot ajudar a revitalitzar sectors industrials, atraient inversió i talent, i potenciant la creació de nous llocs de treball qualificats.
 3. Sostenibilitat: L'ús eficient dels recursos i la reducció de residus gràcies a la IA contribueixen a la sostenibilitat del teixit productiu, alineant-se amb objectius de desenvolupament sostenible i amb les polítiques d'economia circular.

Per tant, els àmbits d'aplicació de la IA són extensos, des de l'optimització de processos productius, passant per la personalització de productes i serveis, fins a la previsió de tendències de mercat. L'any 2023 les normatives internacionals comencen a abordar els desafiaments ètics i tècnics que planteja la IA, demostrant la seva creixent importància a nivell global.

I de forma transversal, la Intel·ligència Artificial actua com un motor d'innovació per a la indústria actual:

És una eina clau en la lluita contra el canvi climàtic, gràcies a la seva capacitat per optimitzar processos i reduir residus. També augmenta la resiliència davant crisis com la pandèmia de COVID-19, on la IA va tenir un paper destacat en la resposta ràpida a les necessitats emergents, tant a nivell corporatiu com en les empreses participants.

Forma part del moviment cap a la "Indústria Intel·ligent", evolució natural del CAD/CAM i la manufactura digital, permetent a qualsevol persona participar en la creació i innovació de productes.

La IA obre oportunitats en tots els sectors, des de la salut, on pot transformar diagnòstics i tractaments, fins a l'automoció, on facilita el desenvolupament de vehicles autònoms.

 

Objectius o temes d’interès

 • Divulgar les aplicacions i beneficis de la Intel·ligència Artificial en la indústria a Catalunya, tant per a la ciutadania com per als futurs professionals. o Fomentar la interacció entre enginyers, empreses i entitats que treballen amb IA a Catalunya.
 • Afegir una dimensió social a la nostra activitat professional, destacant el potencial de la IA com a eina d'accessibilitat i inclusió.
 • Posicionar Catalunya com un referent internacional en IA, ampliant les oportunitats de desenvolupament i aplicació d'aquesta tecnologia.
 • Promoure la IA com a eina transversal que pot ser aplicada en diversos àmbits industrials, estimulant la col·laboració interdisciplinària.

 

President del GT

Miquel Martín

President del grup de treball en Intel·ligència artificial i CEO de Bit Genoma

 

Àrees temàtiques i de treball, optatiu

 • IA a la societat: organitzem jornades i sessions dirigides a la societat per difondre la tecnologia i dinamitzar el debat o IA a l'empresa: organitzem jornades dirigides a fomentar el networking entre empreses i professionals del sector
 • Opinió: generem articles d'opinió i continguts multimèdia avalats per experts i professionals del sector a Catalunya