La Diada de l'Enginyer 2018 se centra en els valors de la professió
Els Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) van premiar CUPRA, la nova marca esportiva independent de SEAT, com a “Millor pràctica empresarial”, en el marc de la Diada de l’Enginyer celebrada ahir i on es van posar en relleu els valors de la professió. Per al president de la Generalitat, Quim Torra, “els valors dels enginyers els hem de fer nostres com a país”. Josep Canós, degà del Col·legi d’Enginyers (COEIC), va destacar el gran paper del sector industrial en la recuperació de l’economia catalana. “Catalunya serà industrial o no serà” va concloure Canós.
La Diada de l’Enginyer 2018, organitzada pels EIC i que es va celebrar ahir al Mercat de les Flors, va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, a qui van acompanyar el president de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Renom, i Josep Canós, degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, entre d’altres autoritats.
La trobada anual de l’enginyeria industrial va posar enguany de relleu els valors de la professió i els va exemplificar en els projectes i premiats que es van succeir a l’escenari. Per votació dels assistents a l'acte, els quatre valors de l'enginyeria van ser: la innovació (fer del canvi la norma, introduint millores constants), l'eficiència (perseguir l'excel·lència per assolir més amb menys), equip (treball coordinat on es complementen habilitats per assolir un objectiu comú) i progrés (posar la tecnologia al servei de la societat). També van destacar els valors de superació, anàlisi, compromís o coneixement, entre d'altres.
El guardó a “Millor pràctica empresarial” va ser per a CUPRA, la nova marca esportiva independent de SEAT, per ser “un projecte ambiciós i crear una nova marca de vehicles amb l’objectiu de captivar als amants del motor i que neix sota les premisses d'originalitat, sofisticació i prestacions”, en paraules del jurat. El director de CUPRA Racing, Jaime Puig, va assenyalar que “el nostre gran repte és impulsar aquesta marca única per a captivar als amants més exigents del motor”. Aquest és el primer reconeixement que rep CUPRA des del seu naixement el passat mes de febrer, va recollir el premi acompanyat de la responsable de formació de SEAT, Laura Carnicero.
El degà del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC), Josep Canós, va destacar el gran paper del sector industrial en la recuperació de l’economia catalana. “Només en l’últim trimestre del 2017, la indústria catalana va contractar a 25.600 persones”, va apuntar, destacant també l’expansió de la industrialització més enllà de la perifèria de Barcelona cap a l’interior del país en comarques com la Segarra, la Conca de Barberà o la Garrotxa, entre d’altres. En paraules del degà del COEIC, “Catalunya serà industrial o no serà”.
Premi a la trajectòria professional
El president Quim Torra va lliurar el “Premi a la Trajectòria Professional” a l’enginyer industrial Joan Amorós i Pla, per a la seva dedicació a la fabricació d’automòbils a Motor Ibèrica i Nissan i a entitats sense ànim de lucre com FERRMED, dedicada a la promoció del transport de mercaderies per tren, a través del corredor mediterrani en ample de via europeu.
Per la seva part, el president de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya (AEIC), Jordi Renom, va lliurar el premi periodístic “Serrat i Bonastre” al periodista de La Vanguardia Piergiorgio M. Sandri, especialista en robòtica i noves tecnologies.
El “Premi al Reconeixement Acadèmic” a una trajectòria dedicada a la docència va ser per a Xavier Ortega, professor a l’ETSEIB de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en l’àmbit de la tecnologia nuclear i les tècniques energètiques. Jordi Renom, president de l’AEIC, va senyalar que l’AEIC i el COEIC han d’actuar com una empresa en un mercat competitiu, “sense perdre els valors que ens són inherents i aportant valor afegit als nostres associats i col·legiats”. “Només mantenint-nos fidels als valors que ens han fet el què som ara i agafant com a referents a les persones premiades i a referents com Pompeu Fabra o Xavier Ortega, podrem assolir les nostres fites”, va concloure Renom.
D’altres guardonats van ser Xavier Vallvé, amb l’equip de Trama Tecnoambiental (TTA), premi a la creativitat pel projecte d’electrificació rural a través de microxarxes solars híbrides a les illes remotes de Ghana. La màster en Enginyeria Industrial de l’Escola Técnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), Margarida Boixareu, va ser premi a la creativitat per a joves pel seu treball final A mathematical model to data-driven knowledge, basat en la representació i simulació en 3D del comportament i la interacció dels òrgans i teixits del cos humà a nivell cel·lular.
Amb el suport de la Fundació Caixa d’Enginyers, es van atorgar beques a les tesis doctorals d’Alexandre Serrano i Fontova, de l’ETSEIB, pel projecte The effect of the self-excited induction Machine into the electrical grid under instability situations: Unintentional Islanding Operation; i a Daniel Alegre i Carrasquer, de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, pel projecte Modelització mecànica d’unions adhesives per a elements estructurals. En el decurs de la celebració es van lliurar també les insígnies als nous col·legiats i associats de cadascuna de les titulacions que acullen els EIC.