Rodets i turbines. Indústries pretèrites a les Valls d'Àneu
Descripció: FÒRUM DE PATRIMONI INDUSTRIAL: Rodets i turbines. Indústries pretèrites a les Valls d'Àneu. Presentació del darrer llibre de Joan Grau Mauri

La producció d'energia hidroelèctrica a les valls de l'Alt Pirineu, la modernització de les carreteres i les nova industrialització del segle XX provocaren la desaparició en poques dècades de les indústries hidràuliques que hi havia a les Valls d'Àneu com eren els molins, les serradores, els batans i les minicentrals elèctriques.

Amb imatges s'explicarà l'estructura i el funcionament de les màquines d'aquelles indústries i els corresponents motors, rodets i turbines. També s'exposarà una mica d'història i es veurà on estaven localitzades les diferents indústries, així com el seu estat actual.

Com es podrà veure, quasi tots els pobles que disposaven d'un riu o un barranc amb bon cabal d'aigua tenien un o diversos molins i també, molts d'ells, serradores. Per les primeres dècades del segle XX s'instal·laren petites centrals elèctriques aprofitant el salt dels molins. Els batans havien desaparegut molt abans. Tot aquest patrimoni, llevat dels pocs elements conservats com a museu o per la voluntat dels seus propietaris, s'estan deteriorant inexorablement, si és que no han desaparegut del tot.

JOAN GRAU MAURI és pèrit industrial, professor d'EGB i llicenciat en Geografia i Història.

Després de treballar uns anys a la indústria, ha dedicat la major part de la seva vida a l'ensenyament en la seva doble vessant d'humanista i de tecnòleg. Coautor de llibres de text de tecnologia d'ESO i autor d'articles diversos sobre Patrimoni industrial, alguns d'ells adreçats a infants i joves.

S'ha especialitzat en l'estudi de les serradores hidràuliques de l'Alt Pirineu i ha escrit les guies del Museu de la Serradora d'Àreu. Darrerament, ha publicat el llibre 'Rodets i turbines. Indústries pretèrites de les Valls d'Àneu' editat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu.

La conferència es realitzarà en format híbrid (presencial i en línia).
Presencialment, COEIC, Via Laietana, 39, Auditori Pompeu Fabra, 5a planta.
Per participar i obtenir l'enllaç cal fer inscripció prèvia al telèfon: 93 780 37 87 // 638 320 070 o bé a secretaria@amctaic.org

Més informació
Dates: 29/01/2024
Horari: Dilluns 29 de gener a les 18:30 h en format híbrid