Els funiculars a FGC

Comissió: Comissió de Cultura: Grup Engitren
Descripció: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) explota actualment quatre funiculars: dos d'urbans (Vallvidrera i Gelida) i dos de turístics a Montserrat (St. Joan i la Sta. Cova). La xerrada es centrarà en fer una breu introducció dels sistemes de transport per cable, tot focalitzant l'atenció en el funcionament d'un funicular, per passar després a donar més detalls dels dos més emblemàtics: el de St. Joan i i el de Vallvidrera.

Al funicular de St. Joan recentment ha estat renovada la sala de màquines, concretament en l'any 2018. En el 2016 s'havien ja renovat els dos cotxes. És una instal·lació centenària molt icònica que permet als visitants del monestir de Montserrat pujar a la carena de la muntanya i gaudir d'uns paisatges força espectaculars. Per la seva banda, el funicular de Vallvidrera, és, des de l'any 1998, totalment automàtic. Això implica que els cotxes funcionen sense conductor i el control de la instal·lació es fa des de la sala de control integrat de la circulació de trens d'FGC a Rubí. Per tant, aquest funicular és un clar exemple d'integració d'una instal·lació d'aquest tipus en una xarxa metropolitana de transport i es pot assimilar a una línia més. Aquest fet comporta haver de considerar la instal·lació amb els mateixos paràmetres de servei que els que s'exigeix a qualsevol línia de tren de passatgers.

La xerrada anirà a càrrec d'Albert Collado, enginyer industrial i responsable de manteniment de funiculars a FGC des de l'any 2017. També és responsable de les màquines de manteniment de via i catenària, així com d'altres instal·lacions ferroviàries com per exemple els rentadors de trens o els sortidors de gasoil.


Dates: Dijous, 23 de maig de 2024
Horari: A les 18h en format híbrid (online i presencial a la Via Laietana, 39, Barcelona)
Inscripcions: Inscripció     

Places limitades.