Descripció: |
Conferència organitzada per Engitren de la Comissió de Cultura.
Des del moment de la seva posada en funcionament, el ferrocarril es va associar a la possibilitat de viure tota mena d'aventures: professionals, vitals i també eròtiques. La literatura, tant la popular com la culta, va captar de seguida les oportunitats que oferia el nou mitjà de transport com a espai per a l'encontre, el flirteig i la peripècia. Les altres arts no es van quedar enrere i el nostre patrimoni cultural és ara riquíssim en novel·les, pintures, comèdies, cançons, fotografia, il·lustracions, còmics i pel·lícules on les estacions i els trens faciliten la conquista i acullen els amants. Sigui als trajectes de rodalies, als viatges nocturns en cotxe-llit, als trens turístics de luxe o als d'alta velocitat, la possibilitat de l'aventura sempre viatja en tren.
Des de les xarones postals del segle XIX fins el cinema eròtic del XXI, hi ha tot un univers on art, erotisme i ferrocarril estan íntimament units.
La ponència serà presentada per Jordi Font-Agustí (Badalona, 1955). Enginyer i escriptor. Ha publicat, entre altres novel·les: Assassinat a l'Escola del Treball (1993), Contracorrent (Premi El lector de l'Odissea 2000), Traficants de llegendes (Premi internacional de ciència ficció de la UPC 2003) i La febre del vapor (Premi Manuel de Pedrol de ciència-ficció 2010). Va coordinar el volum d'assajos Entre la por i l'esperança. Percepcions de la tecnociència en la literatura i el cinema (2002). La seva darrera publicació és, precisament, l'assaig Erotismo y ferrocarril a través de las artes (2016). Ha impartit a la UPC el curs Història de la tecnociència a través de les arts i ha pronunciat diverses conferències sobre literatura i ferrocarril, algunes a Engitren. Manté el blog arteyferrocarril.blogspot.com i publica un article mensual sobre aquest tema a la revista Vía Libre de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles. |